Menu Sluiten

Sjoelen

Spelregels Sjoelen

SJOEL SPELREGELS EN PUNTENTELLING SJOELEN

Spelomgeving

  • Sjoelen wordt gespeeld op een houten sjoelbak met 30 houten sjoelstenen. Een sjoelsteen is rond en een klein beetje hol, zodat ze goed over het oppervlak van de sjoelbak kunnen glijden.
  • Een wedstrijd sjoelbak is 2 meter lang en is 40 cm breed. Zowel sjoelbak als sjoel stenen zijn normaal gesproken van beukenhout gemaakt.
  • Een sjoelbak is aan één kant open, van daar worden de sjoelstenen gegooid. Aan die kant is ook een dwarslat op de sjoelbak aanwezig. Hier moeten sjoelstenen onderdoor. Ook kun je daar alle sjoelstenen op neerzetten. Professionals doen dit overigens meestal niet, uit vrees dat ze per ongeluk stenen omstoten die dan officieel niet meer gebruikt mogen worden.
  • Aan de andere kant van de sjoelbak zijn vier vakken gemaakt, met poortjes ervoor. De poortjes hebben waardes van links naar recht van 2, 3, 4, en 1.
  • Sjoelen wordt in wedstrijdverband meestal 1 tegen 1 gespeeld, maar recreatief kun je natuurlijk met meerdere spelers gezellig sjoelen.

Spelregels kort

  • Het doel van het sjoelspel is om met je 30 sjoelstenen zoveel mogelijk punten te scoren. Je hebt hiervoor 3 beurten per speler.
  • Bij de eerste beurt gooit en speler alle 30 stenen, met als doel de poortjes aan de achterkant. Alle schijven die niet volledig in de poort zijn verdwenen en nog uitsteken, worden opgehaald en gebruikt voor de 2e beurt. De schijven in de puntvakken worden even netjes opgestapeld. Dit proces herhaald zich bij de 2e en 3e beurt. Na 3 beurten is de ronde voor deze speler afgelopen en worden alle punten in de vakken opgeteld.
  • De puntentelling bij sjoelen is als volgt: Als er in elk vak 1 schijf zit dan krijg je 20 punten. Heb je er overal 2 in dan krijg je 40, bij 3 is dat 60, 4 = 80, 5 = 100, 60 = 120, 7 = 140. Zodra het aantal stenen bekend is wat in elke bak voorkomt, blijven er in sommige vakken nog stenen over. Dze stenen worden geteld op basis van het vak waar ze in terecht zijn gekomen (1, 2, 3, of 4 punten). Het totaal van de 20-vouden en de losse stenen is je score.
  • De maximale score die je met sjoelen kunt halen is 148. Je hebt dan 7 x elk vak gevuld (28 stenen) en de overgebleven stenen in de 4 gegooid. Volgen de officiële spelregels is er nog een bonus te verdienen als je alle stenen in de eerste beurt in de vakken hebt gekregen. Je krijgt dan 2 extra stenen, en kan maximaal 8 punten meer scoren. Gooi je alle stenen weg in 2 beurten, dan krijg je nog 1 extra steen voor maximaal 4 extra punten.

Bijzonderheden

  • Officiële regels schrijven voor dat schijven die terug ketsen tot onder de dwarsbalk niet meer opnieuw mogen worden gebruikt.
  • Ook mag je officieel een steen die half op een andere ligt niet mer hergebruiken bij de volgende beurt.
  • Om een sjoelbak goed glad te houden kun je en klein beetje aardappelzetmeel in de bak gooien, of even goed opwrijven met een wollen doek.

Veel plezier met sjoelen aan de hand van deze snelle korte spelregels!

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige sjoelen spelregels

Deel deze spelregels!